Details, Fiction and بررسی مذهب های مختلف

Wiki Article

سرزمین ماوراءالنهر قبل از شکل گیری دولت سامانیان دارای تنوع و تعدد ادیان و مسالک بوده است و این سرزمین از دیرباز جایگاه تلاقی تمدن های بزرگ اطراف خویش بوده است. این جریان همزمان با حاکمیت دولت سامانیان نیز دوام داشته و به هنگام حکومت امرای این دولت آیین های مختلفی همچون اسلام (در شاخه های مختلف تسنن حنفی، تسنن شافعی، تشیع امامی، تشیع اسماعیلی و صوفیه)، مسیحیت، زردشتیت، بودائیت، یهودیت و ... در قلمرو سامانیان طرفداران خاص خود را داشتند. قدر مسلم آنکه طرفداران آیین اسلام و به ویژه دو شاخه سنی حنفی و سنی شافعی از بیشترین پیروان برخوردار بودند و خود امرای سامانی نیز مذهب حنفی داشتند. اما این باعث نمی گردید که امرای سامانی پیروان سایر مذاهب و مسالک را مورد فشار قرار داده و یا آنان را از انجام مناسک دینی خود بازدارند.

منسوب به حاجی بکتاش ولی که پیروان آن بیشتر در آلبانی زندگی می‌کنند و عده‌ای آن‌ها را جز اهل حق می‌شمارند. مولویه[ویرایش]

تعداد فرقه‌ها یا مذاهب اسلامی همواره مورد اختلاف منابع قرار گرفته‌است. با این حال بدوی معتقد است که این فرقه ها یا مذاهب منحصر به تعدادی محدود نیست و تلاش گروهی از نویسندگان در انحصار مذاهب اسلامی، ناتمام بوده‌است. بدوی با نقدی بر روایت فرقه ناجیه در منابع اهل سنت، تلاش برخی از مورخان را که سعی در ذکر ۷۳ فرقه یا توجیه تعداد زیاد فرق اسلامی توسط آنان را اشتباه دانسته‌است و گوشزد می‌نماید که تعداد فرقه‌های اسلامی پس از نگارش کتب مورخین و گذران عصر آنان، همچنان رو به افزایش بوده‌است.[۵] بنابر آنچه منابع روایی شیعه و سنی نقل کرده‌اند، پس از پیامبر اسلام، ملت مسلمان به هفتاد و سه فرقه منشعب خواهند شد. در برخی از این روایات از نجات و بر حق بودن یکی از فرقه‌های هفتاد و سه‌گانهٔ اسلام یاد شده‌است که به آن روایت «فرقه ناجیه» گفته می‌شود. با توجه به اینکه تعداد فرقه‌های اسلامی، بدون احتساب مذاهب فرعی، از عدد مذکور در روایت کمتر، و با احتساب مذاهب فرعی از عدد هفتاد و سه بالاتر خواهند بود، نویسندگان ملل و نحل به توجیه روایت دست زده‌اند.[۶] ضمن آنکه برخی منابع به نقد این روایت پرداخته و با ضعیف یا جعلی دانستن این روایت؛ تعداد کثیری از فرقه‌های موجود در کتب ملل و نحل را ساختگی، سیاسی یا با اغراض شخصی دانسته‌اند.

هر چه دارد از شافعی دارد و کتاب مسند حمیدی هم که در دو جلد چاپ شده است با آراء و نظریات شافعی مطابقت دارد. حالا این جهت را باید در جای خود بحث بکنیم که این‌جا مجال آن نیست. حسین کرابیسی معلونٌ علی لسان احمد و یحیی بن معین که این حسین کرابیسی هم دارای یک افکار خاصّی است، از مشایخ فکر بخاری در کلام و اعتقادات است که جای این بحث هم این‌جا نیست.

«اصول دین: بررسی تعریف و مصادیق آن از دیدگاه متکلمان»، سیف الدین محمدی.

مفهوم هویت در رویکردها، گفتمان‌ها و نظریه‌ها، متنوع و گسترده است و از موضوعات محوری دانش از فلسفه تا زبان‌شناسی، روان‌شناسی، جامعه‌شناسی و علوم سیاسی است. دربارۀ هویت و چگونگی شکل‌گیری و نیز فرایند تأثیرگذاری آن بر پدیده‌ها، اندیشمندان بسیاری از جنبه‌های متفاوت، نظریه‌پردازی کرده‌اند.

علامه حلی‌، حسن‌، الباب‌ الحادی‌ عشر، مشهد، مؤسسه چاپ و انتشارات آستان قدس رضوی، ۱۳۷۰ش‌.

این گروه معتقدند که پس از امام صادق پسرش اسماعیل امام بود، مرگ اسماعیل را در زمان پدرش انکار کرده و گفتند: او نمرده و نخواهد مرد، و او مهدی قائم است، زیرا پدرش پس از خود، به امامت او اشاره کرده، پیروان خود را پایبند ولایت او ساخت. مادر اسماعیل و برادرش عبدالله، دختر حسین بن حسن بن علی بن ابی‌طالب بود و فاطمه نام داشت.[۶] از اسماعیلیان خاص، فرقهٔ مبارکه منشعب شدند که معتقد بودند، پس از جعفر صادق نوهٔ او محمد بن اسماعیل که مادرش کنیز بود امام است و می‌گفتند در روزگار جعفر بن محمد، پسرش اسماعیل، بدان کار نامزد بود و چون درگذشت، امام صادق، پسر او را جانشین خود ساخت و امامت حق محمد است و دیگری را شایسته نیست.

پس چون باز گشتند بسوی پدرشان گفتند ای پدر ما باز داشته شد از ما پیمانه پس بفرست با ما برادرمان را تا پیمانه گیریم و همانا ما مر او را هر آینه نگهدارانیم‌

عدّه‌ای از اهل سنت هستند که امامت را قبول نداشته و سعی می‌کنند بین ظاهر گرایی اهل حدیث و عقل‌گرایی معتزله جمع کنند ولی بیشتر به ظاهرگرایان تمایل داشته صفات my site خداوند را غیر از ذات دانسته و کلام‌الله را قدیم می‌دانند. اثری[ویرایش]

قرطیه (فوطیه، هشامیه) هشام بن عمرو فوطی (یا قرطی) (مـ ۲۲۶ ه‍.ق) قرن سوم ه‍.ق در عراق ن/م فوطیه، قرطیه، هشامیه: اقتباس از نام مؤسس فرقه

 در ارتباط با آشنایی با مکاتب فقهی و مذاهب اسلامی به نحو اجمال بعضی از مذاهب را به ترتیب حدوث آن‌ها از نظر تاریخی در تقدّم و تأخّر بیان کردیم. به نظر می‌رسد که به حواشی مذاهب آنچه که مربوط به شناخت این مذاهب است، متعرّض نشویم؛ چون که وارد مباحث فقهی و اصولی این مذاهب می‌شویم و گسترده می‌شود.

بنابراین آنچه که از ائمّه‌ی حنفیّه در طعن به شافعی آمده است این است که اصلاً شافعی قرشی نیست. یعنی آنچه که بیان کردند این است که شافعی از قریش نیست و حال این‌که در بین ائمّه‌ی شافعیّه مطرح است که هر کسی به امام شافعی و امام شافعیّه اشکال بکند، اصلاً کافر است.

[۳۳] دلیل آنها این است که ایمان به اصول دین باید از روی یقین باشد؛ حال آنکه تقلید یقین‌آور نیست.[۳۴]

Report this wiki page